ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Четвер, 23 лютого 2023 15:50

25 лютого – День народження української письменниці Лесі Українки

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Жити хочу! Геть думи сумні!

25 лютого день народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) – видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури.

Вона належить до геніальних особистостей, що своїм яскравим талантом  підносять і звеличують дух народу, відкривають йому ширші горизонти буття, дають поштовх до відчуття  повноцінного національного саморозвитку.

Леся Українка залишила нащадкам великий літературний спадок – прозові та ліричні твори, душевні та  емоційні поеми, публіцистичні статті, переклади світової класики.

Народилася Лариса Петрівна Косач, саме таким є справжнє ім’я Лесі Українки, 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському на Житомирщині. Батько її – Петро Косач, був службовцем, мати – Ольга Драгоманова-Косач – письменницею, яка публікувалася під псевдонімом Олена Пчілка.

Через хворобу Леся Українка ніколи не навчалася ні в гімназії, ні в інших навчальних закладах, а займалась самостійно. Дівчинка виховувалася в культурному українському середовищі, де завжди панував дух національних традицій, непереборного  волелюбства, вшанування передового суспільного досвіду та прагнення оволодіння  знаннями.

Леся опанувала багато іноземних мов, досконало знала історію, світову літературу, філософію і  стала однією з найосвіченіших жінок свого часу.

Хвороба не дала прожити Лесі Українці довге життя. Померла Леся Українка 1 серпня 1913 року у курортному грузинському містечку Сурамі у віці 42 років. Згодом прах великої дочки українського народу було перевезено до Києва і перепоховано на Байковому кладовищі.

Та життя Поета не вкладається в рамки реального часу та реальних подій, його сутність  непідвладна забуттю. Його Життя –Творчість.

 Цікаві  факти про Лесю Українку:

  • Леся Українка досконало опанувала  французьку, німецьку, англійську мови,  російську, польську, і добре володіла  грецькою, латинською, болгарською, італійською, іспанською, грузинською;
  • поетеса знала більше 500 народних пісень, прекрасно грала на роялі, малювала картини;
  • поему «Лісова пісня» вона написала за 12 днів, а поему «Одержима» – за одну ніч;
  • читати навчилася в 4 роки, в 5 – почала грати на роялі і створила власну музичну п’єсу , а також написала перші драматичні  твори;
  • у 6 років – майстерно вишивала, у 9 – написала перший вірш «Надія»;
  • псевдонім «Українка» Леся запозичила від рідного дядька Михайла Драгоманова, який підписувався «Українець».
  • пам’ятники Лесі Українці є в Києві, Луцьку, Ковелі, Новограді-Волинському, а також в Торонто, Клівленді, Батумі, Саскатуні, Телаві та багатьох інших містах світу.
  • на честь великої поетеси у 1970 році назвали астероїд — «2616 Леся».

 

Прочитано 31 разів