ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Понеділок, 21 листопада 2022 10:31

21 листопада – День Гідності та Свободи

Указом від 19 листопада 2005 року № 1619/2005, Президент України Віктор Ющенко встановив свято – День Свободи. Було запропоновано відзначати це свято щорічно 22 листопада, з метою затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання почуттів національної гідності.

22 листопада 2004 р. дата початку Помаранчевої революції в Україні, компанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори проти свавілля влади. Події були організовані та проведені прихильниками В.Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 р. Акція почалася після оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів (у результаті першого визначилися два кандидати – В.Ющенко і В.Янукович), згідно з якими переміг В.Янукович. Після рішення Верховного суду було проведено повторне голосування другого туру, в результаті якого президентом України став В.Ющенко.

Згодом, наступним Президентом України став В.Янукович. День Свободи в Україні був скасований і об’єднаний з Днем Соборності України Указом від 30 грудня 2011р. №1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят» та відзначався з 2012 року – 22 січня.

Після подій 2013-2014 рр. – революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни росії проти України, окупації «братнім російським народом» Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України, відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13 листопада 2014 р., з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 р. і в листопаді 2013 – лютому 2014 рр. стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий День отримав нове дихання. «Встановити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада» – йдеться в Указі № 872/2014.

В Україні заходи до Дня Гідності та Свободи у 2022 році відбудуться під гаслом «Вистояли на Майдані – переможемо у війні».

Колектив Навчально-наукового інституту розвитку освіти НАУ висловлює безмежну вдячність ЗСУ!

Разом віримо в Перемогу!

Прочитано 34 разів