ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Неділя, 20 листопада 2022 14:45

Представники ННІРО на Міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні тренди в освіті та науці: від теорії до практики»

16.11.2022 відбулась Міжнародна науково-практична конференція «ІННОВАЦІЙНІ ТРЕНДИ В ОСВІТІ ТА НАУЦІ: ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ».

Навчально-науковий інститут розвитку освіти  Національного авіаційного університет  представив психолог Центру допрофесійної підготовки та обдарованої учнівської молоді, кандидат педагогічних наук, груповий психотерапевт-психоаналітик, психолог-екофасилітатор Богдан Олександрович ПІОНТКОВСЬКИЙ-ВИХВАТЕНЬ, який виступив з доповіддю  «АДАПТАЦІЯ УЧНІВ У СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ».

Поняття адаптація виникло у ХІХ столітті та використовувалося переважно в біології. Воно означає пристосування організму до характеру окремих впливів або до умов життя, що змінилися. Інтерес до розробки проблеми адаптації в психології актуалізувався в середині ХХ століття. Загальним для більшості вітчизняних та закордонних психологічних шкіл був погляд на адаптивну діяльність індивіда як на таку, що виникає через порушення гомеостатичної рівноваги між організмом та середовищем.

Суттєвою відмінністю людини є те, що вирішальну роль у ході підтримки адекватних відносин у системі «індивід-середовще», під час якого можуть змінюватися усі параметри системи, відіграє психічна адаптація.

У процесі адаптації не стільки здобуваються нові якості, скільки перебудовуються ті, що є, а збереження ефективності діяльності відбувається головним чином завдяки готовності, звиканню до нових умов та їх освоєнню.

Залежно від особливостей пристосування особистості, її потреб та мотивів виділяються активний та пасивний типи адаптації. Активний тип адаптації передбачає діяльний вплив на середовище та оволодіння ним, пасивний тип адаптації характеризується бездіяльним прийняттям норм та вимог соціальної групи.

Таким чином, психологічна адаптація учнівської молоді відбувається в процесі соціалізації особистості, в ході її індивідуального розвитку, трудового та професійного становлення. Важливими факторами, що поліпшують психологічну адаптацію, є можливість особистості будувати міжособистісні відносини, можливість відкритої комунікації та можливість самовдосконалення.

Учасники конференції висловили подяку Людмилі Владиславівні АЛЕКСЕЄНКО-ЛЕМОВСЬКІЙ за чудову організацію  та  приємну атмосферу.

Прочитано 16 разів