ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Четвер, 05 травня 2022 13:12

8 травня – День пам’яті та примирення і День матері

Україну у горі війни точно чує Всесвіт. Цьогоріч 8 травня  2022 року в Україні об’єднало два свята – День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни та День матері. Вони такі різні за своїм змістом, але такі неподільні в умовах жорстокої війни Росії проти України  в  XXI столітті.

Друга світова війна — один із найбільших збройних конфліктів в історії людства, яка розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. У Другій світовій війні, що тривала шість років, брала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд осіб. Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Воєнні дії відбувалися на території 40 держав.

7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди цього дня в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування. Однак, на вимогу Кремля, 8 травня 1945 року о 22:43 за середньоєвропейським часом (о 00:43 9 травня за московським), у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини». По своїй суті він підтвердив аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню – 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

У листопаді 2004 року, рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. У резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні – 8 і 9 травня - як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Цей день встановлений задля вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих. 

У 2022 році саме 8 травня українці також святкують День матері. У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні – цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. У таку непросту годину це співпадіння здається не випадковим. Адже для кожного з нас Україна – мати. Більш того, кожен український захисник – син своєї матері.

Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом. В 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті –  це свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама – найголовніша людина для своїх дітей. 

 

Колектив Навчально-наукового інституту розвитку освіти НАУ  висловлює щиру безмежну вдячність матерям наших захисників і вірить у велич України-матері та в мирне небо. Україна переможе!

 

 

Прочитано 37 разів