ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Вівторок, 12 квітня 2022 08:35

12 квітня - День працівників ракетно-космічної галузі України та Всесвітній день авіації і космонавтики

В рідній державі 12 квітня –це  День працівників ракетно-космічної галузі України.  

Свято присвячене першому в історії польоту людини в космос. У цей день в 1961 році Юрій Гагарін першим у світі здійснив орбітальний обліт Землі. 

В Україні перший космонавт Землі був увічнений у назві науково-дослідного судна «Космонавт Юрій Гагарін», яке було приписано до порту Одеса. Збудоване воно було в 1971 році. Його розміри величезні: довжина – 232 м, ширина – 31 м, максимальне водозаміщення – 45 000 т. Особливо вражаючим став його вигляд, коли на борту встановили потужні антени командно-вимірювального комплексу. Склад екіпажу становив понад 200 осіб, район плавання був практично необмеженим. Це судно було найбільшим серед кораблів так званого «космічного морського флоту».

Після розпаду Радянського Союзу судно відійшло до Міністерства оборони України, але за призначенням не використовувалось. У свій останній рейс «Космонавт Юрій Гагарін» вирушив 24 червня 1996 року із порту «Іллічівськ» до індійського "кладовища" кораблів Аланга, де був утилізований на металобрухт…

Професійне свято працівників ракетно-космічної галузі України відзначається згідно з указом Президента України № 230/97 від 13 березня 1997 року «Про день працівників ракетно-космічної галузі України».

Серед знакових досягнень у період незалежності України – політ першого українського космонавта Леоніда Каденюка на космічному кораблі «Коламбія» (США), який під час 16-денної місії провів 10 наукових експериментів із космічної ботаніки, працював над реалізацією комерційних проектів «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Єгиптсат-1».

Та й світова мікросупутникова революція частково відбулася саме завдяки конверсійній ракеті-носію «Дніпро», за допомогою якої у 2014 році виведено на орбіту 33 космічних апарати і встановлено світовий рекорд. Слід відзначити важливість участі наших провідних підприємств у європейському проекті «Вега» та в американському – «Антарес». Створено вітчизняну законодавчу базу – Космічне право України, що нараховує понад 150 законів, указів президента та постанов Кабінету міністрів, у тому числі п’ять національних і державних космічних програм, що були закріплені законодавчо, та велика кількість міжнародних угод і меморандумів. 

Відомий інженер і підприємець Ілон Маск, що інвестує мільйони доларів в розвиток космічної галузі заявив, що українська ракета «Зеніт» по праву вважається однією з кращих раніше створених моделей. При цьому в Україні також розвивається ракетомоделювання. У 2016 році у Львові пройшов Чемпіонат світу з ракетомоделювального спорту, перше місце в якому серед команд з 19 країн зайняли українські хлопці. 

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

7 квітня 2011 року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція № 65/271, в якій 12  квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

Колектив Навчально-наукового інституту розвитку освіти НАУ щиросердно вітає і підтримує професіоналів, які продовжують досліджувати та освоювати космічні простори!

Дякуємо вірним захисникам України, всім, хто не вагаючись, захищає рідну землю і наше небо від агресора і посилює обороноздатність Вітчизни заради світлого майбутнього українського народу.

  

Слава Україні!

Героям Слава!

 

 

Прочитано 41 разів