ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Понеділок, 28 березня 2022 14:03

Крізь століття та війни: українські жінки-льотчиці

Першою серед жінок Героєм Радянського Союзу стала харків’янка Валентина Гризодубова. 1938 року вона у складі екіпажу  літака АНТ-37 разом із Поліною Осипенко та Мариною Расковою за 26 годин подолала відстань від Москви до Далекого Сходу у майже 6,5 тисяч кілометрів, що на той час було світовим рекордом. 

У роки війни Валентина Степанівна командувала жіночим бомбардувальним полком далекої дії, виконала понад 200 бойових вильотів. Полк завдавав  удари по ворожих об’єктах, доставляв вантажі для українських партизанів, його льотчиці  переправили в тил понад чотири тисячі поранених і дітей. 

У повоєнні роки Валентина Гризодубова очолила створення науково-дослідного і випробного центру з розробок новітніх електронних систем для літаків. Ця її праця була відзначена званням Героя Соціалістичної Праці й вона була єдиною жінкою, удостоєною двох таких найвищих звань.

Йде другий місяць російсько-української війни. В боях за Україну проявила себе перша українська жінка-льотчик, талановитий винищувач Наталья Пераков. Вона мужньо боролася з ворогом та отримала тяжке поранення… Надалі підтвердженої офіційної інформації про дівчину-героя не має.

Бойові подвиги українок є ще одним прикладом хоробрості та єдності нашого народу. Взірцем професіоналізму, героїчної нездоланності наших військових сьогодні. Герої не вмирають!

Слава Україні!

Героям Слава!

 

 

 

Прочитано 41 разів