ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Середа, 03 листопада 2021 10:35

Інститут розвитку освіти НАУ на онлайн-брифінгу «Підсумки вступної кампанії до українських закладів вищої освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму у 2021 році» за участю Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета

2 листопада 2021 р.  Людмила Лахтіонова, заступник  директора Інституту розвитку освіти, відповідальна за роботу Освітнього центру «Донбас-Україна» Національного авіаційного університету, прийняла участь в роботі  онлайн-брифінгу на тему «Підсумки вступної кампанії до українських закладів вищої освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму у 2021 році».  

Спікери: Сергій Шкарлет, Міністр освіти і науки України;  Ольга Холомєєва, директорка державної установи «Урядовий контактний центр»; Ірина Жданова, виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика».

Сергій Шкарлет оприлюднив підсумки вступної кампанії до ЗВО осіб з непідконтрольних територій України, результати роботи центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», найбільш привабливі заклади для здобувачів та результати роботи «гарячої лінії» з питань освіти для мешканців ТОТ.

Міністр  освіти і науки України зазначив, що інтеграція молоді з ТОТ до  України є одним з найпріоритетніших завдань для МОН. Для забезпечення доступу до української освіти особам з ТОТ у нас, починаючи  з 2016 р., функціонують Освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». З початку  роботи  ОЦ «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» вдвічі збільшилася кількість вступників з ТОТ Криму та Донбасу до українських закладів вищої освіти: в 2016 р. було зараховано 1008 студентів,  в 2021 р. - 2083 студента.  З метою безпеки вступників  у рейтингових  списках та наказах про  зарахування прізвище шифрувалося.

За результатами вступу в 2021 р. найбільш привабливими для вступників через ОЦ «Донбас-Україна» стали такі заклади вищої освіти : Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля – 152 особи, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» – 124 особи,  Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна – 91 особа, ДЗ «Луганський  національний університет ім. Тараса Шевченка» - 89 осіб, Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» - 85 осіб.

Найбільш привабливими для вступників з Донбасу стали наступні спеціальності: на «Право» зараховано 111 осіб, на «Менеджмент»  - 86 осіб, на «Медицину» - 79 осіб, «Комп’ютерні науки» - 77 осіб, «Інженерія програмного забезпечення» - 73 особи.

У п’ятірку ЗВО із зарахуванням вступників  через ОЦ «Крим-Україна» потрапили : Таврійський національний університет імені В.І.Вернадського – 49 осіб, Херсонський державний аграрно-економічний університет – 37 осіб, Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 34 особи, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського – 21 особа, Національний медичний університет імені О.О.Богомольця – 12 осіб.

Найбільш привабливими спеціальностями для вступників з Криму стали: «Комп’ютерні науки» - 21 особа, «Менеджмент»  - 18 осіб, «Медицина» - 18 осіб, «Інженерія програмного забезпечення» - 18 осіб, «Право» -  15 осіб.

Сергій Шкарлет наголосив, що у 2021 р. для організації вступу до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» було затверджено новий Порядок прийому осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення.

28 квітня 2020 р. з державною установою «Урядовий контактний центр та ГО «Фонд «Відкрита політика» підписано меморандум про співпрацю щодо впровадження проєкту «Доступ до освіти для студентів з непідконтрольних Урядом територій через підтримку діяльності гарячої лінії».

У 2021р. на Гарячу лінію надійшло  майже 5000 дзвінків та зареєстровано понад 4500 звернень. Майже 200 звернень надіслано на розгляд органам виконавчої влади, на решту звернень працівники центру надали консультації та відповідні роз’яснення. Опрацьовано майже 500 повідомлень в чатах у межах проєкту «Доступна освіта».

Слід зауважити, що в Національному авіаційному університеті створені та функціонують  ОЦ «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» з 2020 р.

За два роки кількість вступників до НАУ за квотою 2  зросла.

Трансляцію  (відеозапис) онлайн-брифінгу можна  переглянути на сторінках МОН у Facebook https://bit.ly/3GEfMdq та YouTube https://www.youtube.com/watch?v=27fs0vEHDM0.

 

 

Прочитано 65 разів