ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

Середа, 17 березня 2021 12:02

І ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ОБДАРОВАНОЇ ОСОБИСТОСТІ В СИСТЕМІ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ТА ВИЩОЇ ОСВІТИ»

З метою створення сприятливих умов задля задоволення освітніх потреб обдарованої учнівської молоді шляхом залучення їх до освітніх, наукових та профорієнтаційних проектів НАУ, систематичної науково-дослідницької діяльності в різних галузях знань науки і техніки на базі НАУ та створення сприятливих умов для творчого розвитку та професійного самовизначення школярів спільно з Національним Центром «Мала академія наук України» та Інститутом обдарованої дитини НАПН України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України та ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України 11 березня 2021 року було проведено І Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти» (далі Конференція).

До складу організаційного комітету науково-практичної Конференції увійшли: голова оргкомітету – Бут Володимир Анатолійович, директор ІІОТ НАУ, заступник голови – Лахтіонова Людмила Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент, заступник директора ІІОТ НАУ, співорганізатори: Лісовий Оксен Васильович, кандидат філософських наук, лауреат Державної премії України в галузі освіти, директор Національного центру «Мала академія наук України», Пещеріна Тетяна Вікторівна, заступник директора з навчально-методичної роботи Національного Центру «Мала академія наук України», та члени оргкомітету: Віктор Гнатюк, кандидат технічних наук, доцент, заступник директора ІІОТ НАУ, Ольга Бруяка, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри базових і спеціальних дисциплін ІІОТ НАУ, Людмила Куделя, директор Центру обдарованої учнівської молоді ІІОТ НАУ.

Модератором заходу виступила Куделя Л.А.

Захід відбувся в діловій робочій формі в режимі онлайн, до роботи якого долучилися й активно працювали понад 150 науковців та передових педагогів із 19 областей України та м. Києва.

На заході були присутні представники Малих академій наук регіонів України, відділів освіти і закладів середньої (школи, коледжі, ліцеї, гімназії) та позашкільної освіти Одещини та м. Одеси, Київщини, Дніпропетровської області, Херсонської, Тернопільської, Полтавської, Житомирської, Волинської, Донецької, Харківської, Хмельницької, Івано-Франківської, Чернігівської, Луганської, Чернівецької, Кіровоградської, Черкаської, Закарпатської, Львівської областей та міста Києва, коледжів НАУ, а також науковці Київського Національного авіаційного університету, Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Київського національного торгівельно-економічного університету, Державної наукової установи Інституту модернізації змісту навчання, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Державної установи «Український інститут розвитку освіти», КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», Львівського національного університету імені Івана Франка, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, Комунального закладу вищої освіти «Волинський медичний Інститут», КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти».

Із вітальним словом до освітян звернулась Ірина Зарубінська, доктор педагогічних наук, професор, проректор з міжнародного співробітництва і освіти Національного авіаційного університету, відзначивши важливість всебічного інтелектуального розвитку талановитої молоді та побажавши всім присутнім плідної роботи, конструктивного діалогу та нових здобутків.

Привітала учасників заходу Людмила Куделя, директор Центру обдарованої учнівської молоді ІІОТ НАУ, та презентувала наукові, освітні та профорієнтаційні проєкти, що успішно реалізуються в Національному авіаційному університеті в рамках програми «Обдарована особистість», зазначивши, що привабливим для НАУ є учні-члени МАН, які відвідують відділення (секції), що відповідають підготовці фахівців нашого університету. Представлена програма передбачає інноваційний підхід до роботи з учнівською молоддю саме на базі Національного авіаційного університету із використанням його потужного наукового та кадрового потенціалу, матеріально-технічної бази, науково-дослідних лабораторій, обладнання, а також ресурсів Науково-технічної бібліотеки.

Про умови вступу в Університет у 2021 році, та основні напрямки фахової діяльності факультетів Національного авіаційного університету розповіла Тетяна Петровська, кандидат педагогічних наук, директор Центру допрофесійної підготовки ІІОТ НАУ. Важливими питанням сьогодення постає якісна підготовка до складання ЗНО та правильний вибір професії. Про освітню діяльність Підготовчого відділення громадян України ІІОТ НАУ розповіла Ольга Бруяка, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри базових і спеціальних дисциплін ІІОТ НАУ, презентувавши основні освітні проєкти ІІОТ НАУ.

На пленарному засіданні Конференції заслухали доповіді науковців та провідних педагогів з різних регіонів України, які мали змогу поділитися своїм досвідом, здобутками та результатами щодо роботи з обдарованою молоддю, розказували та ділилися світлинами своїх здобутків, обговорювали та коментували виступи, були зацікавленні в обміні новітніх технологій у період розвитку сучасної нової школи.

Борис Кремінський, доктор педагогічних наук, головний науковий співробітник Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», м. Київ, презентував свої дослідження про розвиток обдарованості особистості із темою «Робота з обдарованою молоддю як педагогічна діяльність щодо розвитку здібностей учнів і студентів». З темою доповіді «Науково-методичні засади розвитку обдарованості» виступив Максим Гальченко, кандидат філософських наук, лауреат Державної премії України в галузі освіти, директор Інституту обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук України. Про особливості психологічного розвитку сучасної молоді розповіла у доповіді «Компетентності особистості ХХІ століття: психологічний ракурс» Олена Сечейко, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри авіаційної психології НАУ. Про комплексний підхід до роботи з обдарованими учнями на факультеті екологічної безпеки, інженерії та технологій НАУ розповіла Тетяна Кравчук, заступник декана з навчально-наукової роботи Факультету екологічної безпеки, інженерії та технологій НАУ.

Про діяльність освітніх програм та наукових лабораторій, а також про освітні проєкти, які проводять з обдарованою молоддю в напрямку науково-дослідницької діяльності в системі Малої академії наук учнівської молоді на Факультеті кібербезпеки, та програмної інженерії Національного авіаційного університету, розповів Сергій Гнатюк, доктор технічних наук, доцент, заступник декана ФККПІ з наукової роботи, тема доповіді «Можливості проєктної діяльності в галузі кібербезпеки». Про використання можливостей цифрового середовища для організації дослідницької діяльності сучасних здобувачів освіти в навчальних закладах освіти розповіла Леся Клименко, заступник директора з навчально-виховної роботи Іршиківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Хмельницької області.

Важливо в освітньому процесі знайти та підтримати учнів, які прагнуть дізнаватися більше та проводити дослідження у сфері наукової діяльності за їхніми інтересами. Наукова діяльність потребує великої кропіткої праці, прикладання зусиль та психологічної підготовки. Про психологічні підходи у роботі з дітьми доповів Богдан Піонтковський-Вихватень, кандидат педагогічних наук, психолог Центру обдарованої учнівської молоді Інституту інноваційних освітніх технологій НАУ під час виступу з темою «Обдарована особистість: прогноз розвитку». Про зв'язок рівня досягнень учнів-членів Малої академії наук з показниками їхнього навчання у вищому навчальному закладі повідомив Євген Габрусенко, кандидат технічних наук, доцент, координатор з профорієнтаційної роботи Факультету аеронавігації, електроніки та телекомунікацій НАУ.

Активну участь у роботі конференції взяли освітяни закладів середньої та позашкільної освіти багатьох регіонів України. Наталія Цвікова, заступник директора з навчально-виховної роботи Білгород-Дністровського комунального закладу «Міський Центр дитячої творчості» Одеської області, виступила з доповіддю «Виявлення та розвиток творчого потенціалу вихованців закладів позашкільної освіти».

Про досягнення у роботі позашкільного закладу освіти та важливе значення участі талановитої молоді на Всеукраїнських та Міжнародних  виставках і конкурсах доповіла Аліна Костиря, директор Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості Луганської області з темою «Виставкова діяльність як засіб художньо-естетичної творчості виховання дітей та молоді»

Освітні, наукові та профорієнтаційні проєкти Національного авіаційного університету презентувала Людмила Куделя, директор Центру обдарованої учнівської молоді ІІОТ НАУ.

Підсумок Конференції підвела Людмила Лахтіонова, кандидат економічних наук, доцент, заступник директора ІІОТ НАУ. Вона вказала на важливість заходу, на те, що спільними зусиллями важливо розвивати творчий потенціал молоді, а також на готовність і надалі розширювати та проводити заходи задля розвитку творчого потенціалу молоді, долучати їх до наукової діяльності, розвивати практичні і технічні навички в тандемі з висококваліфікованим науковим складом НАУ та використовуючи матеріальну базу наукових лабораторій факультетів.

 

 

 

Прочитано 318 разів