ГОТУЄМОСЯ ДО НМТ

Будь впевненим у своєму результаті на ЗНО, НМТ. Починай наполеглево готуватися вже сьогодні.

НМТ - 2024

Порадник для батьків і слухачів підготовчого відділення НАУ освітнього процесу 2024 року - "Дорожня карта учасника НМТ

ДОРОЖНЯ КАРТА

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного

Профорієнтаційні

Успішна профорієнтація молоді  - усвідомлений вибір професії як запорука життєвого успіху. Мета проведення заходів -

П'ятниця, 27 листопада 2020 12:14

Результати опитування абітурієнтів «Мотиви вибору професії»

З метою надання випускникам України допомоги у професійному самовизначенні Інститут інноваційних освітніх технологій Національного авіаційного університету провів опитування «Мотивів вибору професії» майбутніх абітурієнтів впродовж вересня – листопада 2020 року. У соціологічному вимірі взяли участь респонденти з усієї України. Активними учасниками опитування були і слухачі підготовчого відділення громадян України ІІОТ та учні 10-11 класів Авіакосмічного ліцею імені І. Сікорського НАУ.

Метою опитування «Мотиви вибору професії» було формування в молоді соціально-значимих внутрішніх регуляторів активності (мотивів) щодо вибору професії і плануванням перспектив професійного шляху; створення умов для соціально-цінної активності у професійному самовизначенні; надання допомоги молоді у адекватному виборі професії; розподіл молоді за професіями, що найбільше відповідають інтересам, схильностям, здібностям, первинній трудовій і соціальній підготовці кожної людини; підготовки й адаптації молоді до професійного навчання і подальшої трудової діяльності.

Модератор проєкту – кандидат педагогічних наук, психолог Центру обдарованої учнівської молоді ІІОТ НАУ Богдан Піонтковський-Вихватень.

Відношення до праці займає одне з ключових місць у самовизначенні учнівської молоді. Опитування мотивів вибору професії, яке запропоноване абітурієнтам ІІОТ НАУ, дало можливість визначити вектор застосування власних можливостей і здібностей респондентів у подальшій професійній діяльності. Ця діяльність реалізується в процесі освітнього й виховного процесів та формує позитивне відношення до праці та сприяє засвоєнню певних трудових навичок.

В опитувальнику «Мотивів вибору професії» аналізувались внутрішні та зовнішні мотиви. Внутрішня мотивація розглядалася з індивідуальної та соціально значущої позиції, а зовнішня – з позиції власного вибору чи соціально обумовлена.

Результати опитування «Мотиви вибору професії» показало, що респонденти вибір професії базують на внутрішніх соціально значущих мотивах (37%) та зовнішній позитивної мотивації (32,3%). Тобто, основою мотивації вибору професії є здібності, гарний результат праці, кар’єра та оплата. Якщо оплата не відповідає здібностям, мотивація до праці зникає. Внутрішні індивідуально значущі мотиви мають менше значення ніж соціально значущі, що говорить про спрямованість до соціуму та орієнтацію не на власні мотиви, а на суспільні – (21,2%). Зовнішні негативні мотиви (8,7%) свідчать, що «плити за течією» остання справа. Це свідчить про те, що під впливом формуючого світогляду виникає стійка структура мотиваційної сфери, в якій головне місце займають мотиватори, що відображають їх погляди й переконання у соціумі. У старшокласників виникає потреба розробити власні погляди на життєдіяльність, а прагнення до вирішення власних проблем з профорієнтації призводить до уникання від допомоги дорослих.

 

Детально з опитувальником «Мотиви вибору професії» можна ознайомитися на сайті ІІОТ НАУ: http://iiot.nau.edu.ua/

 

Усі бажаючі можуть пройти тестування за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXysLgTUONK_iJn4Mi0keowxpkymcVEAynJIFz9yEz5n3q0Q/viewform

 

Задля здійснення правильного вибору майбутньої професії пропонуємо всім бажаючим вступникам-2021 долучитися до профорієнтаційних, освітніх, наукових проектів Національного авіаційного університету.

 

Наші контакти:

03058 м. Київ, проспект Любомира Гузара 1, корпус 8а, кім. 610, 309.

тел.: (044)406-74-04; 406-73-11; 406-79-08; 406-72-09.

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

https://www.facebook.com/iiot.nau/

Сайт ІІОТ: http://iiot.nau.edu.ua/

Прочитано 108 разів