Субота, 23 жовтня 2021 13:39

Український «Містер Гелікоптер» (1889-1972 рр.)

26 жовтня день пам'яті одного з найвідоміших авіаконструкторів і авіабудівників світу українського походження, засновника однойменної американської вертольотобудівної фірми – Ігоря Сікорського. 

У Києві він лише впродовж 1908—1912 pp. спроєктував і побудував шість моделей літаків і гелікоптерів. Працюючи головним конструктором авіаційного відділу вагонного заводу, Ігор Сікорський сконструював велику серію нових типів літаків, серед яких такі відомі гіганти, як "Ілля Муромець", "Російський витязь".

У 20-ті роки з метою розширення можливостей займатися улюбленою справою – конструювання літальних апаратів.  Вчений емігрував за кордон.  Спочатку до Лондона, Парижа. Потім оселився у США, де конструював різні типи літаків, зокрема,  пасажирські лайнери, а з 1943 р. фірма, яку він створив, стала провідним виробником гелікоптерів у світі.

Ігор Сікорський – геній авіабудування. Вже в 22 роки він підкорив Європу своїми винаходами, піднявши у небо літак власної конструкції. Його гелікоптер став єдиним гвинтокрилом, який взяв участь у Другій світовій війні. Людство і сьогодні використовує розробки Сікорського для виготовлення гвинтокрилів.

Талант і працездатність Ігоря Сікорського не мали меж, але понад усе вражала його незборима жадоба досягти результату та поставленої мети.

Українці пишаються своїм талановитим співвітчизником, який став відомим в цілому світі. Ім'я вченого присвоєно Авіакосмічному ліцею Національного авіаційного університету. 

 

Презентація «Батько вертольотобудування – Сікорський Ігор Іванович»

Прочитано 133 разів