ДОРОЖНЯ КАРТА УЧАСНИКА НМТ – 2024

Друк

 

ДОРОЖНЯ КАРТА УЧАСНИКА НМТ – 2024

 

НМТ ТА ВСТУПНІ ВИПРОБУВАННЯ 2024

Конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2024 році відбудеться за результатами національного мультіпредметного тесту. Національний мультипредметний тест, або ж НМТ, — це комплексне онлайн-тестування, яке дає підставу для участі у конкурсному відборі при вступі на освітній рівень бакалавра. НМТ — це альтернатива до зовнішнього незалежного оцінювання, введена для оцінки знань вступників під час дії воєнного стану. Тобто для вступу на бакалаврський або медичний магістерський рівні вищої освіти абітурієнтам потрібно буде отримати результати зовнішнього незалежного оцінювання НМТ в комп’ютерному форматі.

Для вступу на мистецькі та спортивні спеціальності вступник має також додатково скласти вступні випробування.

Вступні випробування проводяться у форматі іспиту та творчого конкурсу.

Вступний іспит передбачений для пільгових категорій вступників, може проводитись у форматі усної співбесіди та ґрунтуватись на програмах ЗНО минулих років.

Творчий конкурс різний для різних спеціальностей. Спільне — він практичний, оскільки має перевірити певні навички вступника (наприклад, художні вміння).

Вступні випробування можуть проходити очно чи дистанційно. Кожен ЗВО самостійно визначає програму вступних випробувань, яку розміщує на сайті своєї Приймальної комісії.

Представлена чинна нормативна база, що регулює проведення національного мультипредметного тесту у 2024 році:

РЕЄСТРАЦІЯ НА НМТ

Реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті триватиме з 14 березня до 11 квітня 2024 року і відбудеться дистанційно.

Для реєстрації для участі в НМТ, вступнику потрібно самостійно створити персональний кабінет на сайті Українського центру оцінювання якості освіти та виконати в ньому такі дії:

Можливість створення електронного кабінету стане доступною з 14 березня 2024 року. Реєстрація для участі в НМТ (testportal.gov.ua)

До персонального кабінету вступнику необхідно обов'язково завантажити сканкопії наступних документів:

Під час реєстрації вступник матиме змогу вибрати предмет додаткового блоку та населений пункт в Україні або за кордоном, де він перебуватиме в дні проведення НМТ. Цю інформацію буде використано для розподілу учасників за тимчасовими екзаменаційними центрами.

Після надсилання інформації на обробку до 15 квітня в персональному кабінеті можна буде вносити зміни до інформації про:

Підтвердженням факту реєстрації для участі в НМТ є Сертифікат.

Сертифікат НМТ вступник матиме змогу сформувати у своєму персональному кабінеті в разі підтвердження регіональним центром реєстрації вступника для участі в НМТ.

Ця функція стане доступною не пізніше ніж через сім календарних днів із дня надсилання інформації на обробку.

У разі відсутності з поважної причини (викрадення, втрата тощо) документа, що підтверджує інформацію про освіту, для реєстрації на НМТ може бути використано Виписку з Єдиної державної електронної бази з питань освіти щодо документів про освіту та інформації про навчання особи, яка може бути сформовано на веб-сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти за посиланням.

СКЛАДНИКИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЛЬТИПРЕДМЕТНОГО ТЕСТУ

НМТ міститиме чотири блоки завдань. Три – обов’язкові, четвертий – на вибір вступника.

Обов’язкові навчальні предмети – українська мова, математика та історія України. Предметами на вибір є українська література, одна з іноземних (англійська, німецька, французька, іспанська) мов, біологія, географія, хімія та фізика.

Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, він зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ.

 

 

 

Учасники зможуть самостійно вибирати четвертий предмет НМТ. Він буде універсальним, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав. Утім, для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ буде застосовано різні коефіцієнті. Якщо абітурієнт вступатиме на правничий напрям підготовки – більшу вагу матиме результат з іноземної мови, аніж з біології, а на медичний – навпаки.

У тестуванні з історії України у 2024 році учасники працюватимуть із завданнями, що стосуватимуться подій другої половини XVI – початку ХХІ ст.

У тестуванні з іноземних мов не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання.

Як і минулого року, під час роботи з тестами з математики, фізики, хімії вступники зможуть користуватися довідковими матеріалами. Вони будуть представлені в окремій вкладці онлайн-тестувальника, і в разі потреби учасник НМТ зможе швидко перейти між вкладками і скористатись довідковими матеріалами.

Для кожного учасника тестування проходитиме в один день у два етапи. Під час першого етапу, який триватиме 120 хвилин, потрібно буде виконати завдання з української мови та математики, а під час другого, теж тривалістю 120 хвилин, — з історії України та навчального предмета на вибір, вказаного під час реєстрації для участі в НМТ. Між етапами буде 20-хвилинна перерва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАЛЕНДАР ПРОВЕДЕННЯ НМТ 2024

У 2024 році передбачено проведення двох сесій НМТ:

У додатковій сесії тестування зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України також передбачено два періоди реєстрації осіб, які бажають узяти участь в НМТ, — основний та додатковий.

Основний етап реєстрації осіб для участі в основних сесіях НМТ триватиме з 14 березня до 11 квітня включно.

До 15 квітня зареєстрований учасник матиме змогу в персональному кабінеті внести зміни (змінити предмет на вибір на інший чи змінити населений пункт в Україні/за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ).

У додатковий період (10–15 травня) матимуть змогу зареєструватися для проходження НМТ під час додаткових сесій особи, які не змогли цього зробити з поважних причин під час основного періоду реєстрації, та ті, хто реєструвався в основний період реєстрації, але їм було відмовлено в реєстрації. Зміни до реєстраційних даних можна буде внести до 19 травня.

 

З 08 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ. Учасники ж додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування з 8 липня. Учасникам не можна розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека і їхня, і організаторів НМТ.

НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах як в Україні, так і за її межами. Під  час повітряної тривоги роботу над тестом буде припинено, якщо тривога нетривала після відбою буде змога продовжити.

Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня.

ВКЛАДКА «ПІДГОТОВКА» АКТУАЛЬНА